Rautatieaseman puisto

Asemakatu 1

peruskunnostus 2004

Salon ydinkeskustan lounaisella laidalla sijaitseva asemapuisto on laaja ja monipuolinen viheralue. Se syntyi vuonna 1899 rautatieaseman ja siihen kuuluvien rakennusten ympärille. Valtion Rautatiet panosti perustamiensa asemamiljöiden viihtyvyyteen ja sen palveluksessa oli eteviä puutarhureita, joiden välityksellä myös Salo sai osansa eurooppalaisen puistokulttuurin uusista tuulista.

Rautatieasemien puu- ja kukkaistutuksin somistetut puistot kukoistivat Suomessa vielä 1950–1960 -luvuilla, jolloin VR järjesti asemien välisiä kilpailuja puiston- ja puutarhanhoidossa. Taantuma asemien kunnossapidossa alkoi 1970-luvulla ja kun Salon asemapuisto siirtyi kaupungin omistukseen 2000-luvun alussa, tarvittiin laaja peruskunnostus. Heikossa kunnossa olevaa kasvillisuutta kuten lahovikaisia puita poistettiin ja uusittiin. Jäljelle jäi myös alkuperäisiä 1800–1900 -lukujen vaihteessa istutettuja lehtikuusia.

Vuonna 2004 valmistuneen kunnostustyön jäljiltä puistossa on nyt sekä perinteisiä puulajeja että nykypäivään paremmin soveltuvia istutuksia. Uutta oli myös veistoksen hankkiminen puiston kaunistukseksi. Valinta kohdistui perniöläisen kuvanveistäjän Armas Hutrin veistokseen Kahlehtija vuodelta 1983. Kivestä ja pronssista valmistettu 82 cm korkea veistos seisoo jalustallaan suurten puiden ympäröimällä aukiolla. Sen tuntumassa on erikoinen suippokattoinen rakennus. Viime sotien aikana rakennettu graniittilohkareista tehty vara-asema tarvittiin ilmahyökkäysten varalta. Rakennuksen suippo muoto näyttää toistavan Hutrin veistoksen muotoa.

Kuva: Kai Fagerström


Sijainti kartalla »<< Takaisin


Hutri, Armas: Kahlehtija »